رحیم علیمحمدی* - رودخانه زاینده رود از حدود 30 هزار سال پیش به عنوان محور اصلی و تمدن ساز در جنوب غرب و فلات مرکزی ایران به شمار رفته و خواهد رفت. این رودخانه ۴۲۰کیلومتری، که کمتر از 100 کیلومتر آن در استان چهارمحال وبختیاری و مابقی آندر استان اصفهان واقع شده، از ارتفاعات زردکوه بختیاری سرچشمه گرفته و با در نوردیدن استانهای چهارمحال و بختیاری و اصفهان به تالاب گاوخونی میریزد. رودخانه همیشه با فراز و نشیبهایی همراه بوده است. اگر تاریخ را ورق زنیم هر از گاهی چند، خشکی و خشکسالیهای منطقه باعث بروز قحطی و گرسنگیدر جامعه بهره برداران زاینده رود در پیرامون رودخانه شده است که گاهی منجر به تغییر نظام های سیاسی شده است .تجربه های تلخ خشکسالی و قحطی در فواصل 2، 3، 5 و حتی 30 ساله اتفاق افتاده است. در سالهای 198 تا 218 هجری قمری( در زمان خلافت مأمون عباسی)، 323، 423، در زمان کریم خان زند، 1180، 1202، 1288، 1247، و اکنون از سال 1386 تا بحال، شش سال است که خشکسالی در منطقه خصوصأ ارتفاعات زردکوه بختیاری تداوم دارد. از طرفی تغییرات اقلیمی، گرم شدن نسبی هوا، کاهش تداوم ساعت های هوای سرد و حداقل های دما، باعث تبدیل بارش برف به باران شده است همین طور پراکندگی زیاد و کاهش زمان تداوم و میزان بارش ها،که اینتغییرات ، افزایش تبخیر وتلفات بارش را به همراه دارد.
با شروع خشکسالیها وتغییرات اقلیمی،جنگلهای بلوط (20%) و (60%)گون زارهای استان دچار عارضه خشکیدگی شدهاند و سطح وسیعی از جنگل ها بهدلیل کمبود بارش ها علل الخصوص ارتفاع کم برف، افزایش دما، و عدم رسیدگی لازم و هجوم ریزگردها رو به نابودی می باشندکه این مسئله بارش و اکوسیستم منطقه را نیز تحت تاثیر قرار داده است که این قضیه حضه آبخیز رودخانه را تحت تأثیر جدی قرار داده است.
شش سال است که استان چهرمحال و بختیاری با خشکسالی مفرط دست و پنجه نرم می کند به گونهای که منابع سطحی حدود 40 درصد کاهش داشتهاند و منابع زیرزمینی به دلیل فشار بیش از حد رو به افول نهادهاند و اکثر دشتها به دلیل نشست زمین دیگر قابل احیاء نخواهند بود. وضعیت تأمین آب شرب تمامی مردم استان بحرانی است و بیش از 200 روستا با تانکر تامین آب می شوند!
ما در قرن بیست و یکم، قرن انفجار اطلاعات علمی قرار داریم. حال چطور عده ای تلاش میکنند چشمهای خودشان را بر روی واقعیتهای علمی و کارشناسی ببندند و بجای دیدن واقعیتها و تلاش جهت رفع مشکلات و سازگاری با شرایط اقلیمی،گناه کم آبی را حواله دیگران می کنند. لذا توصیه میگردد مسائل علمیو کارشناسی را فدای مطامع گروه یا منطقه خاصی ننمایند و سعی گردد مسائل علمیو تخصصی، همواره سرلوحه کارها و تصمیم گیریها قرار داده شوند. به عنوان مثال شش سال از خشکسالی دوره اخیر میگذرد ولیکن متاسفانه برآوردها و اظهار نظرها هنوز بر اساس سالهای پرآبی است نه بر اساس سالهای کم آبی، در سالهای پر آبی در هیچ کجای منطقه کمبود آب چالش انگیز نیست. لذا به دلیل اینکه تمامیمشکلات و بحرانهای رودخانه در سالهای کم آبی بروز می نماید توصیه میگردد برآوردها بر اساس سالهای کم بارش صورت پذیرد.
در زمانهای بسیار دور گذشته که حتی مردم اروپا خبری از رعایت مسائل حفط و احیای اکوسیستم و مسائل زیست محیطی منطقه و رودخانهها نداشتند، تمدنهای حاکم بر زاینده رود به خوبی آن مسائل را درک کرده و اجراء می نمودند ولی امروز که همه مردم دنیا دوران شکوفایی علم و دانش را سپری می نمایند گروه قلیلی با هیاهو و نقض کلیه قوانین سعی بر انکار واقعیتهای علمی و کارشناسی دارند و حتی چشمان خود را بر روی آیندگان خویش بستهاند.ولی غافل از آن هستند که در دولت تدبیر و امید انشاءالله نیت پلیدشان برای همه عیان خواهد شد.
در سال 1384 عملیات حفر تونلی در منطقه حجت آباد واقع در مخزن سد تنظیمی- انحرافی زاینده رود و در نقطه صفر مرزی استان، به نام تونل گلاب و به منظور انتقال آب شرب مردم کاشان،آران و بید گل با ظرفیتی معادل 1.7 مترمکعب بر ثانیه شروع و در اواخر سال 1390 به طول 10.5 کیلومتر به پایان رسید. اما متأسفانهبعد از آن زمان نه تنها گارگاه تعطیل نشد بلکه چند گارگاه دیگر نیز در منطقه فعال شدند و عملیات حفاری جدیدی در امتداد تونل گلاب و به نام تونل گلاب 2 به طول 15 کیلومتر و با ظرفیتی معادل 22.5 مترمکعب بر ثانیه شروع شد. به گونهای که مظهر تونل در نزدیکی شهر رضوان شهر قرار دارد. در سالهای کم آبی همانند شش سال گذشته خصوصأ در ماههای تیر، مرداد، شهریور و مهر ماه آمار نشان داده که اگر تونل گلاب راه اندازی شود قادر خواهد بود تمام آب رودخانه را از محل حجت آباد به منطقه رضوان شهر منتقل نماید و رودخانه زاینده رود در حدفاصل سد تنظیمی – انحرافی زاینده رود تا باغبهادران خشک شده و به عنوان یک مسیر زهکش یا فاضلابرو عمل خواهد نمود.
نام زاینده رود و بررسی علمی محققین و پژوهشگران متعدد ثابت نموده است که تشکیلات زمین شناسی منطقه، شیب لایهها و ضخامت لایه نفوذ پذیر سطحی به گونهای است که در صد قابل توجهی از آبهایی که به مصرف کشاورزی زمینهای اطراف رودخانه می رسند مجدداً به داخل رودخانه بر می گردند و آبهای زیرزمینی منطقه به سمت رودخانه زهکشی می شوند .آمار دبی رودخانه در ایستگاههای سد تنظیمی – انحرافی و پل زمانخان نیز مؤید این مسئله می باشد. اکوسیستم و محیط زیست رودخانه مبتنی بر وجود و جریان آب در رودخانه می باشد و چنانچه این جریان حتی برای مدت کوتاهی قطع گردد حیات رودخانه از بین رفته و دچار مرگ قطعی خواهد شد.
لذا یادآوری می گردد:
مگر مدیریت سد زاینده رود و تأسیسات جنبی آن یا حتی اختیار ایستگاه آب سنجی پل زمانخان در اختیار مدیریت شرکت آب منطقهای اصفهان نیست؟
مگر کارتهای هوشمند برداشت آب توسط شرکت اصفهان شارژ و کنترل نمی شوند؟
مگر مجوزهای برداشت آب از رودخانه را شرکت آب منطقهای اصفهان صادر نمی کند؟
آیا آمار آبدهی رودخانه و میزان برداشت و برگشت آب به رودخانه در اختیار شرکت آب منطقهای اصفهان نیست؟
مگر در حال حاضر مدیریت کل رودخانه زاینده رود در اختیار شرکت آب منطقهای اصفهان نیست؟
بیش از 85 درصد باغات استان توسط سیستم های آبیاری قطرهای آبیاری می شوند آیا این یک مدیریت مصرف بهینه نیست؟ در پایاب رودخانه نیز همین مدیریت مصرف وجود دارد؟
چرا با گذشت زمان و احداث تونلهای جدید انتقال آب طول رودخانه کمتر شده است؟
آیا نتیجه منفی این قضیه ناشی از مدیریت ناصحیح، برخوردهای غیر کارشناسی بامسائل خصوصأ برآورد بارش ها و آورد رودخانه، جانمایی غیر کارشناسی کارخانهجات و صنایع مادر نیست. تبلیغات و فراهم نمودن شرایط مهاجر پذیری، رشد قارچ گونه شهرکهای اقماری در اطراف پایتخت فرهنگی جهان اسلام، و تخصیص و فروش آب وجود نداشته(نسیه) به استانهای دیگر مزید بر علت نشده است؟
لذا با توجه به بررسیهای بعمل آمده، حتی با احداث چندین تونل دیگر، مشکل کمبود آب در استان اصفهان حل نخواهد شد چون دیدگاه کلان مدیریت شهری اصفهان، دیدگاه واقع گرایانه و پایدار نبوده و نیست و تونل گلاب کل رودخانه زاینده رود واقع در زیردست سد را خشک خواهد نمود.
آیا باغات احداث شده در حاشیه رودخانه زاینده رود ضمن حفاظت از خاک سطحی روان در شیبهای تند، تصفیه هوا، کمک به مسائل آبخیزداری در منطقه، تولید اکسیژن، لطافت هوا و انتقال این توده هوا بر روی شهر اصفهان و شهرهایهای مجاور نمیگردد؟ از همه مهمتر حاشیه رودخانه یک منطقه ییلاقی جهت تقویت روحیه و رفع کسالت ناشی از یک هفته تلاشهای مردم میباشد که این قضیه از بعد روانشناسی و اجتماعی بسیار حائز اهمیت است.
لذا توصیه می شود ضمن روی آوردن به کارهای کارشناسی و علمی با تکیه به علم آمایش سرزمین و واقعیتهای موجودو به منظور جلوگیری از حیف و میل بیت المال، ضمن توقف کامل و همیشگی تونل گلاب 2 و کاهش ظرفیت و قطر تونل گلاب 1 پیشنهادات ذیل مد نظر قرار گیرند.
1- توقف کامل توسعه کارخانجات صنعتی واقع در اطراف رودخانه و انتقال کارخانجات به مناطق مستعد
2- استفاده از پسابها و آبهای نامتعارف برای استفاده صنایع فعلی تا جابجایی آنها
3- جلوگیری از توسعه کمی شهر اصفهان، حذف فرهنگ ناسیونالیستی و افکار اشتباه و غیر منطقی و علمی گروهای خاصی، بخاطر انتقال پایتخت سیاسی کشور به منطقه
4- ایجاد اعتقاد، باور و ایمان درنزد مسئولین کشور در خصوص حفظ، احیاء و توسعه آثار تاریخی و گردشگری پایتخت فرهنگی چهان اسلام (شهر اصفهان)
5- تبدیل شهر اصفهان به منطقه آزاد گردشگری کشور
6- کاهش تلاش در جهت مدیریت عرضه و هدایت نیروها به سمت مدیریت بهینه و پایدار مصرف آب در کلیه زمینهها
7- تعطیلی و برچیدن تمام گارگاههای فعال در منطقه گلاب 2 و پر کردن حفاری های انجام شده
8- کاهش قطر سراسر تونل گلاب 1 با لاینیگ مجدد و تبدیل پتانسیل انتقال آب تونل از 22.5 به 1.7 مترمکعب بر ثانیه
9- احداث تصفیه خانههای فاضلاب کلیه روستاها و شهرهای اطراف رودخانه
10- واگذاری سند مالکیت حق آبه های بهره وران آب در استان چهارمحال و بختیاری
*عضو هیأت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرکرد